Sophie Zelmani(SE)

De första 25 åren

Sophie Zelmani firar 25 år som artist hösten 2021 med ett fåtal exklusiva jubileumskonserter där låtar och berättelser från hela hennes karriär ingår. Sophie har varit ständigt produktiv, 12 studioalbum har det blivit så här långt.
I samband med denna jubileumskonsert släpps en samlingsskiva med nyinspelningar av äldre låtar. Med sig på scen har hon bandet som har följt med henne under alla dessa år bestående av Lars Halapi, Thomas Axelsson och Peter Korhonen.
Villa Belparc
Göteborg
Hermans Lada
Dalum
Alma Löv
Östra Ämtervik
Falkenbergs Visdagar
Falkenberg
Button Town
Karlstad
Youtube title

Senaste skivan Sunrise

Två år efter ”My Song” är det dags för Sophie Zelmanis tolfte fullängdare med nytt material. Titeln, ”Sunrise”, är hämtad från albumets nyckelspår.

Som vanligt har albumet växt fram i intimt samarbete mellan sångerskan och låtskrivaren själv och  gitarristen, producenten och arrangören Lars Halapi.

De har genom åren fått ett stort ömsesidigt förtroende för varandra. Zelmani tenderar att presentera låtar för Halapi på ett tidigt stadium – ibland innan de ens är färdigskrivna. Redan under uppspelningen kan Lars få arrangemangsidéer och spela med, eller höra det färdiga resultatet i sitt huvud.

Zelmani och Halapi har denna gång överlag gått ovanligt långt i sin strävan att ge varje låt sin individuella identitet även i arrangemangen, vare sig det handlar om akustiska gitarrer, en stråkkvartett, en gitarrsoloduell i varsamt svällande ”Sunrise”, drivande gitarrer i ”Only A Miracle”, en försiktig vocoder i ”In Control” eller de lätt Bach-besläktade ackordbyggenna i Zelmanis personliga favorit, ”Mirage” (med snyggt valthorn av Helen Grahn). ”There Is Love” är i sin tur närmast en bagatell, lätt i anslaget och rätt okaraktäristisk för Zelmani.

Som vanligt handlar de flesta texterna om relationer – självupplevda, iakttagna och uppdiktade – och olika sätt att betrakta livet. Allt samlas i en fascinerande blandning, där saker som har hänt och sådant som kunde ha hänt, utgör ett gäckande pussel.