Melby

Vid en första, slarvig, lyssning kanske Melby bara verkar vara ännu ett härligt charmigt jangle-pop-band. Ge dem lite mer av din uppmärksamhet och du märker snart att deras universum är oändligt mycket större än så. Bandet har alla ingredienser som krävs för att bli ditt favoritindieband men kan samtidigt skapa stämningar och känslor på ett betydelsefullt sätt, något som få andra band i deras genre gör lika bra. Gitarrer, trummor, synthar och bas dansar runt varandra på ett och skapar ständigt nya harmonier och dynamiker, alltid sammankopplat av Wiezells magiska röst. Denna kombination skapar fulländade pop-juveler, till lika stor del kryddade med melankoli som eufori.

Debutalbumet None of this makes me worry släpptes 2019 och hyllades av såväl internationella som svenska medier, bland annat CLASH, The Line of Best Fit och Nöjesguiden där de sistnämnda beskrev Melby som en perfekt kombination av pop, indie, folk och psyk. Efter albumet turnerade man flitigt i Skandinavien, Tyskland och Storbritannien och spelade bland annat på prestigefyllda showcasefestivaler som by:Larm och Reeperbahn. Efter ett par år av intensivt låtskrivande och många studiotimmar är Melby nu tillbaka!
Youtube title

Melby föddes i ett kollektiv utanför Stockholm där tre av fyra bandmedlemmar bodde under en period efter att ha pluggat på folkhögskola. Are och Matilda hade tidigare spelat en del folkmusik men ville addera elektricitet och tyngd för att skapa något nytt och eget, och rekryterade då trummisen Teo. Bandets första spelningar i hemstaden fick en hel del uppmärksamhet och de blev snabbt upplockade av den numera välrenommerade Stockholmslabeln Rama Lama Records som ett av skivbolagets första band.

Melby är Matilda Wiezell (sång, synth), Are Engen Steinsholm (gitarr), David Jehrlander (bas) och Teo Jernkvist (trummor).