Daniela Pes(IT)

Daniela Pes, född 1992 på Sardinien, sätter ett distinkt avtryck på den italienska musikscenen. Hennes debutalbum Spira utnämndes av prestigefyllda Targa Tenco till Bästa Debutalbum 2023 och introducerade henne som en artist helt fri från genrebegränsningar.
Hon är sångerska, instrumentalist och elektronisk utforskare. Utmärkande för hennes musik är hur hon använder rösten som ett instrument och hur hon utforskar texter och språk: på Spira sjunger den sardinska artisten på ett språk som inte (ännu) existerar. Forngalluresiska ord, fragment av italienska termer och helt påhittade ord bildar de organiska molekylerna av ett språk där verser är fria från metrik.
Kulturhuset
Stockholm
Youtube title

Gåtfull som en grekisk orakel transporterar hon oss genom musiken och lämnar oss fängslade av dess magiska aspekter. Komponerad på gitarr, piano och med Ableton-programvara utvecklar sig debutalbumets sju spår som ljudflöden snarare än låtar, som till synes skisserar musiken av en schamanistisk ritual firad i en avlägsen och hallucinerande framtid för att frammana nya gudomligheter. Hennes okonventionella musikaliska bana inkluderar en examen i jazzsång från Conservatorio di Sassari och deltagande i Paolo Fresus Nuoro Jazz Summer Seminars, vilket ledde till framträdanden vid Time in Jazz och Harp Festival i Rio de Janeiro. Hennes berättelse fördjupas av utmärkelser, inklusive det prestigefyllda Andrea Parodi-priset 2017 och Musicultura-priserna 2018 för bästa musik och Nuovoimaie.