Anna Järvinen

Den svensk-finska artisten Anna Järvinen presenterar nu sitt sjätte soloalbum Sex som ges ut den 18 oktober via Is This Art!/Playground Music. I anslutningen till nyheten om det kommande albumet så släpps idag första singeln Vänder Blicken som är ”ett frustrerat konstaterande att man enkelt tar lyxiga saker för givet och inte märker riktigt.”
Efter några år med intimare duo/trio-sättningar och mer fokus på det litterära så blir den kommande turnén med fullt band. Med sig har Anna ett av landets bästa liveband bestående av Lars Fredrik Swahn, Reine Fiske, Gustav Ejstes och Johan Holmegard
Vibäck10
Nyköping
Victoriateatern
Malmö
Kulturhuset Fregatten
Stenungsund
Pustervik
Göteborg
Katalin
Uppsala

Så här säger Anna själv om det kommande albumet: ”Sex kom till under fyra år, jag började i december 2020, när isoleringen pågick, mitt i pandemin, det gjorde mig gott att bli besatt, som man blir och så kom en massa ackordföljder som hade melodier och de i sin tur berättelser, så jag skrev ner dem. Vi började repa i maj 2021 och det var en sandig solvår i Stockholm som jag älskar. Och så kom en sommar med fjärilar och många ishala vintrar. Och så plötsligt var allt klart.”
 
Den flerfaldigt grammis-nominerade Anna Järvinen slog igenom med det kritikerhyllade debutalbumet Jag fick feeling som fick höga betyg av bland andra SvD, Aftonbladet och Dagens Nyheter. Hyllningskören har sen dess fortsatt där hennes tredje skiva Anna, den tredje (2011), bland annat kallades en ”game changer” av Jan Gradvall i sin recension för DI Weekend där han gav albumet full pott. Annas senaste album Vestigia Terrent fick även den ett varmt mottagande bland musikkritikerna där Aftonbladets Per Magnusson delade ut 4/5 i betyg med motiveringen “Det finns ingen som Anna Järvinen.”

Anna berättar vidare om den nya skivan: ”Sex är en fortsättning på alla mina tidigare skivor. Jag kan inte se den utifrån än, egentligen kan jag nog bara säga att det troligen är min bästa skiva hittills. Jag har haft lyckan att få samarbeta med ovärderliga konstnärer och tålmodiga arbetare, precis som det ska vara när något ingen kan tänka fram blir till. Lars Fredrik Swahn, Reine Fiske, Johan Holmegard, Gustav Ejstes, Mattias Bergqvist, Tapio Viitasaari, Johan Graden, Ylva Ceder, Annarella Sörlin, ni är otroliga, är väldigt varm i hjärtat av att vi delat det här. Tacksam in i evigheten bara.”

Anna Järvinen romandebuterade även 2020 med Dröm natten till idag via det finlandssvenska förlaget Förlaget (Kjell Westö, Jörn Donner, Monika Fagerholm) som i SvD jämfördes med Bodil Malmsten och även översattes till finska. Texterna tonsattes 2022 för skivorna Lila/Liila som hon gjorde tillsammans med den finska musikern Tapio Viitasaari och verket tilldelades 4/5 i betyg av Dagens Nyheter som kallade mötet ”elektriskt”. 2020 tolkade även duon den finska viskompositören Kaj Chydenius för EP:n Dagen var Mulen.

 

Relaterade artister